Är det att följa lagen eller en tro på Jesus som räddar människan

Mötte denna utsaga på FB som jag såg mig föranledd att bemöta:

”När Jesus fick frågan vilka bud som vi måste följa för att få evigt liv, så rabblar inte Jesus upp 613 judiska bud (Gamla Testamentet), och inte heller säger han ‘Unge man, numera finns inget du kan GÖRA för att få evigt liv, för nu räcker det med tro allena för att få evigt liv’ (Nya Testamentet?).

Nej, han nämner innehållet i de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet – de som gällt sedan tidernas begynnelse. De gäller alltjämt, och Jesus själv säger att vi inte kan få evigt liv såvida vi inte lyder dem. Denna ståndpunkt ändras inte i och med Jesu död på korset, för då hade inte hans apostlar fortsatt att predika precis samma budskap.”

Jag gav följande kommentar:

Inlägg 1

Jag får ju gratulera att du tydligen aldrig bryter mot Guds bud och att du alltid ”älskar Gud över allting och din nästa såsom dig själv”.

För du anser dig ju vara räddad och ha ett evigt liv i Guds gemenskap. Samtidigt säger du: ”Jesus själv säger att vi inte kan få evigt liv såvida vi inte lyder dem – de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet”.

Men när du fixar detta alldeles själv så hade ju inte Jesus behövt dö och uppstå. Jesus hade inte behövt gå in i människans ställe och ta straffet för hennes synd och brott emot Guds lag.

Människan hade bara behövt höra ditt ”evangelium” att ”vi inte kan få evigt liv såvida vi inte lyder dem – de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet” och fixa det själv.

Detta är ju en presentation av ett annat diametralt motsatt dike till ”Supernåden” som vi tidigare berörde och som jag bemött på denna länk:

https://tre-skrivare.se/hf/lagen.html

  1. Men här hamnar du i ett motsatt dike där du tar bort fullständigt Paulus undervisning om rättfördiggörelsen genom tro på Jesus.

a) Några exempel: Rom. 5: 1: ”då vi blivit rättfärdiggjorda genom tro på Jesus så har vi frid med Gud!”

”Av nåd är ni frälsta och det inte av er själva. En Guds gåva är det. Inte av gärningar för att ingen ska berömma sig.” Ef. 2: 8 – 10.

Rom. 3: 21 – 26: ”Men nu har det uppenbarats en rättfärdighet från Gud utan lag, en som lagen och profeterna vittnar om, EN RÄTTFÄRDIGHET FRÅN GUD GENOM TRO PÅ JESUS KRISTUS för alla som tror…

de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus. Honom har Gud ställt fram som en nådastol genom tron på hans blod… och förklarar den rättfärdig som tror på Jesus.”

Rom. 4: 5 – 16: ”Men den som utan gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, han får sin tro tillräknad som rättfärdighet…Saliga är de som fått sina brott förlåtna, sina synder övertäckta. Salig är den som Herren inte tillräknar synd…

Det var inte genom lagen som Abraham och hans avkomlingar fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro…Därför heter det ‘av tro’,

för att det ska vara av nåd och löftet stå fast för alla hans avkomlingar, inte bara för dem som hör till lagens folk utan också för dem som har Abrahams tro.”

Vilket var en tro på vem Jesus är och skulle göra och för oss då en tro på vem Jesus är och har gjort.

Forts

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Är det att följa lagen eller en tro på Jesus som räddar människan

  1. Inlägg 2

    b) Rättfärdiggörelsen från Gud som här nämndes är Hans verk och inget som människan själv kan åstadkomma i ett försök att få evigt liv genom att lyda de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet”.

    Rättfärdigheten från Gud handlar om en tillräknad rättfärdighet från Gud för Kristi skull utan att det skett en endaste förvandling i mig.

    Rättfärdiggörelsen är inte en förvandling i personen eller förändring av människans natur, utan en deklaration om denna persons lagliga ställning inför Gud: Tillräknad rättfärdighet för Kristi skull.

    Ingenting i människan själv eller hennes medverkan eller förtjänst är orsak till denna tillräknade rättfärdighet från Gud och inför Gud. Endast Jesu försoningsverk är grunden till denna rättfärdiggörelsedom över människan.

    Tron producerar inte denna rättfärdiggörelse. Men den objektiva rättfärdiggörelsedomen över alla människor mottages subjektivt, i den enskildes liv, genom tron.

    Tron är endast medlet, det passiva verktyget, som mottager rättfärdiggörelsen eller försoningen eller syndernas förlåtelse. Tron liknas ofta vid den utsträckta handen, men inte i den meningen att det är fråga om en prestation från människans sida. Vår rättfärdighet eller vår rättfärdiggörelse är en gåva, tron är mottagandet av eller gripandet om denna gåva.

    Uppmaningen att tro innebär inte att du först måste göra någonting för att bli förlåten. Den innebär i stället att du alls ingenting skall göra. Du är förlåten och accepterar det i tro. Gud begär ingenting av dig. Du får i stället fritt och för intet acceptera eller förkasta hans gåva som är syndernas förlåtelse, rättfärdiggörelsen, försoningen och evigt liv.

    Enligt Guds Ord är alla människornas synder utplånade, övertäckta och förlåtna för Kristi skull. Detta genom försoningen och den tillräknade rättfärdigheten från Gud. Han tillräknar inte människorn deras synder (2 Kor. 5 : 1). En rättfärdiggörelse till liv har kommit över alla människor (Rom. 5 : 18). Tron griper tag kring detta erbjudande.

    Rättfärdiggörelsedomen är objektivt dömd över alla människor och blir den personliga egendomen subjektivt hos den människa som upptäcker vem Jesus är och har gjort och accepterar/vill ha den fria gåvan av evigt liv i Guds gemenskap.

    Det är ingen prestation att handla efter Guds uppmaning när jag upptäcker vem Jeus är och har gjort: ”Låt er därför försonas med Gud…åt alla de som tar emot Honom ger Han rättighet att vara ett Guds barn…den som vill han kommer och tar livets vatten för intet”.

    Människan får av nåd och själv helt oförtjänt, tillräkna sig försoningen mellan Gud och människans ställföreträdare, som skett i Jesu jordiska kropp. Människan tillräknas det av Gud begärda offret för att skulden skulle vara betald, sonad och förlåtelsen tillgänglig.

    Detta är offret av Kristi kropp och blod för människans syndaskuld. Som om alla människor i Kristus Jesus har förenats med Gud, betalat skulden och mottagit straffet: Offret av en ren syndfri Gudsförenad människas kropp och blod.

    Då händer något: ”Då ni nu har kommit till tro har ni som gåva undfått den utlovade Helige Ande vilken är en underpant/sigill/äganderättsstämpel på vårt arv..” Ef. Kap. 1.

    Forts

    Gilla

  2. Inlägg 3

    c) Det är bara när människan lever i förtröstan till den tillräknade rättfärdigheten från Gud genom tro på Jesus, som hon lever i nåden och som Livets Andes lag är verksam.

    Lever människan inte i nåden så ställer hon sig under lagen för sin frälsning. Något som sker här. Den människan kommer då att synda lika bra som förut. Men så förneka det och bedra sig själv till att vara förmögen att själv kunna lyda dem – de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet”.

    1. Här tas även bort Jesu ord om vad som är den synd som gör att de går förlorade: ”Ty de tro inte på mig”.

    Vad är det då för en frälsande tro som Jesus talar som krävs för att man inte ska dö i sina synder?

    Joh. 8:24,25 ” ty om ni inte tror att jag är den jag är skall ni dö i era synder.” Vad Jesus här åsyftar är Hans egen bekännelse som är densamma som Faderns:

    ”JAG ÄR”. Alltså att de tillsammans är förenade i den sammansatta enheten av Fader Son och Ande. Alltså att den som inte ”tror att jag är den jag är (inte tror att Jesus är Gud) skall dö i era synder.”

    Jesus beskriver denna sammansatta enhet/treenighet.

    Joh. 14 vers 22 – 24: ”Och min FAR ska älska honom, och (OBS!) VI ska komma till honom och ta VÅR boning hos honom.”

    ”min FAR ska älska honom, VI ska komma till honom och ta VÅR boning hos honom.” Vem/vilka är är det då som kommer när Jesus säger: ”när HAN kommer, sanningens Ande, då ska han leda er in i hela sanningen.”

    Jo, ”Jag ska inte lämna er faderlösa FADERN, jag ska komma till er SONEN”. ”när HAN kommer, sanningens Ande”.

    ”Då ska han leda er in i hela sanningen” om vem Jesus är och har gjort och hur Han ingår i den sammansatta enheten/treenigheten av Fader Son och Ande.

    Den sammansatta och odelbara enheten av Fader, Son och Ande enligt Johannes i 14 till 17

    https://tre-skrivare.se/hf/enheten-enligt-johannes.html

    Peka på detta vem Jesus är och har gjort istället för att bedra människor med att de själva kan bli räddade genom att hålla Guds bud och bergspredikans budskap!! Det är förförelse att göra det!!

    Forts

    Gilla

  3. Inlägg 4

    Snälla! Istället för att bedra människor med att de kan bli räddade genom att hålla Guds bud och bergspredikans budskap, så peka på vem Jesus är och vad som är det offer på korset som räddar människan:

    Offret på korset är offret av en med Gud förenad människa Kristi person – ”Guds fullhet lekamligen”. Där ”Gud var i Kristus och försonade människan med sig själv”:

    ”Också åt eder har han nu SKAFFAT FÖRSONING I HANS JORDISKA KROPP, genom hans död, för att kunna ställa eder fram inför sig heliga och obefläckade och ostraffliga” (Kol. 1:22)

    ”Och det bröd som jag skall giva, är MITT KÖTT (KROPP), och jag giver det, för att världen skall leva.”(Joh. 6:51)

    ”Nu däremot, då ni är i Kristus Jesus, har ni, som förut var fjärran, kommit nära i och genom KRISTI BLOD. Ty han är vår frid, han som av de båda har gjort ett och brutit ned den skiljemur, som stod emellan oss, nämligen ovänskapen.

    Ty I SITT KÖTT gjorde han om intet budens stadgelag, för att han skulle av de två i sig skapa en enda ny människa och så bereda frid och för att han skulle åt dem båda förenade i en enda KROPP skaffa försoning med Gud, sedan han genom korset hade i sin person dödat ovänskapen.” (Ef. 2: 13 – 16)

    ”genom att Jesu Kristi KROPP blev offrad en gång för alla.” (Hebr. 10: 9 – 10)

    Hela den sammansatta enheten av Fader Son och Ande, i den ende Gudens person av ”Jag är Herren, Herren är en”, är engagerade och inbegripna i skeendet vid offret av Kristi persons (Gud och människa förenade – ”Guds fullhet lekamligen” – Ordet som var Gud och vart kött”) kropp och blod på korset, se följande texter:

    Matt. 26: 28; Apg. 20: 28; Ef. 1: 7 – 14; Kol. 1: 20; Hebr. 9: 14; 1 Joh. 1: 7; 1 Joh. 5: 5 – 12:

    ”Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse.” Det var Fadern som upprättat förbundsblodet med Abraham och som nu här bärs fram via Guds Son. Alltså är Fadern och Sonen helt ”synkroniserade” och ett samtidigt som Fadern och Sonen är åtskilda men samtidigt verkar i en sammansatt enhet av Fader Son och Ande.

    ”Ge akt på er själva och hela den hjord där den helige Ande har satt er som ledare, till att vara herdar för Guds församling som han har köpt med sitt eget blod.” Här samverkar Guds Ande och Fadern, som köpt sin församling med sitt eget blod som alltså är synonymt med Jesu Kristi Guds Sons blod.

    ”I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder…Han har genom den evige Ande framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud.” ”i honom har också ni, när ni kom till tro, fått den utlovade helige Ande som ett sigill.” Här samverkar hela den sammansatta enheten av Fader Son och Ande!!

    Det är KRISTI (enheten av Gud och människa) kropp och blod som är det giltiga och tillräckliga offret.

    Detta är det sanna Evangeliet som kontrast till här ett budskap att vad som räddar människan skulle vara att själv vara förmögen att kunna lyda dem – de moraliska buden/tio Guds bud/det dubbla kärleksbudet och därmed bli räddad.

    Det är ett fullständigt falskt budskap som kommer att leda människor till fördärvet, som skulle låta sig luras och bedras av ett sådant budskap.

    Försök nu att inte kliva från ett dike till ett annat, utan stanna kvar på den sanna vägen som leder till ett evigt liv i Guds gemenskap: En sann tro på vem Jesus är, har gjort.

    Ge varken ett budskap där Guds lag inte längre gäller den troende. Eller ett budskap att det skulle vara frälsande att själv efterleva Guds lag, som skulle vara ett frälsande budskap. Det är inget annat än förförelser bägge dessa diken.

    Den som tror sig vara frälst genom att själv vara förmögen att efterleva Guds lag bedrar inte bara sig själv, utan även förleder andra till ett falskt, ett annat evangelium än Bibelns Evangelium!

    Gilla

Lämna en kommentar